Podhale to wyjątkowy region Polski, mający do zaoferowania wiele. Jednym z jego najważniejszych atutów, obok pięknych widoków, jest wspaniała kuchnia. Dużo osób szczególnie cieszy się na myśl, że podczas wizyty na przykład w Zakopanem skosztują doskonałych potraw i przekąsek. To między innymi wyborne sery, wśród których prym wiedzie oscypek, ale warto też zainteresować się innymi produktami sztuki serowarskiej. Poznaj je!

Sery góralskie —  nie tylko oscypek

Ten charakterystyczny ser, wytwarzany z mleka owczego i krowiego, jest na pewno najbardziej znany. Przeznaczone do zakupu rolki z pięknymi wytłaczanymi wzorami oraz grillowane na miejscu małe serki zwracają uwagę turystów i są nieodłącznym elementem na przykład Krupówek, głównej dzielnicy Zakopanego. Jednak, będąc w górach, warto też spróbować innych góralskich serów. Są one co prawda nieco słabiej dostępne, nie znajdzie się ich bowiem na każdym straganie, choćby ze względu na konieczność odpowiedniego przechowywania, nie są bowiem tak trwałe jak oscypek, ale za to są oferowane w restauracjach. Sery takie jak bundz czy bryndza są przy tym podawane w formie różnych dań, co pozwala odkryć ich niezliczone walory, takie jak wyjątkowa konsystencja, smak i aromat. Oczywiście w dobrze zaopatrzonych sklepach można je też kupić do domu.

Jakich serów warto spróbować?

Odpowiedź brzmi: wszystkich. Do gustu przypaść może zwłaszcza bundz, ma bowiem delikatny smak i nie posiada tak wyrazistego zapachu jak wędzony oscypek. Z powodu swej delikatności dobrze komponuje się z różnymi składnikami. Jeśli komuś smakuje włoska mozzarella, bundz na pewno także przypadnie mu do gustu.

Twardsza bryndza to kolejna propozycja warta uwagi. Z bryndzą robi się na przykład pierogi czy sałatki, warto więc kupić ją także do domu i dodawać do zapiekanek, np. ziemniaczanych.

Oba te rodzaje serów można przy tym znaleźć nie tylko w wersji naturalnej, ale też z różnego rodzaju dodatkami, jak papryka czy rozmaite zioła. Nieco zmienia to ich smak i sprawia, że są jeszcze bardziej aromatyczne.

Kupuj tylko oryginalne!

Popularność góralskich serów sprawia, że nie brakuje firm chcących ją wykorzystać. Oferują one podróbki, które różnią się smakiem, zapachem, konsystencją, składem, a nawet nazwą —  nie można bowiem korzystać z nazw zastrzeżonych. Warto mieć to na uwadze podczas zakupów, gdyż sery tylko udające oscypek czy bundz nie są tak smaczne, zwykle też są mniej zdrowe.