Wiele krajów słynie ze znakomitych serów. To na przykład Holandia, Francja czy Włochy. Wymieniając tamtejsze przysmaki, nie można jednak zapominać o tym, że także Polska ma się czym pochwalić, a zwłaszcza —  Podhale. Znakomite sery owcze i krowie, wytwarzane w tym regionie, nie ustępują fecie, mozzarelli czy innym dziełom sztuki serowarstwa, a oscypek jest najbardziej znanym z nich. Poznaj go bliżej!

Czym jest oscypek?

Ten charakterystyczny w kształcie ser, mający najczęściej postać rolki i wytłoczony piękny wzór (co zawdzięczać należy formom, w jakich jest kształtowany), występuje w różnych wariantach. Wersja w białym kolorze jest naturalna, wędzona —  w ciemnożółtym, dostępne są też oscypki z różnego rodzaju dodatkami, na przykład z czosnkiem niedźwiedzim. Serek ten kusi swym wyglądem, a grillowany —  zapachem, podczas spacerów na Krupówkach, ale znaleźć można go też w marketach na terenie całego kraju… Czy jednak na pewno? Wybierając takie sery, często można się srodze rozczarować, w większości przypadków są to bowiem podróbki. Świadczy o tym choćby fakt, że nie mają one oryginalnej nazwy, gdyż jest ona zastrzeżona. Serki niebędące oscypkami można też jednak znaleźć w górach, gdyż nazwa ta przypisana jest do serów o określonym składzie i wyrabianych w określonym okresie —  w czasie wypasu owiec na halach.

Jak jeść oscypek?

Ten pyszny góralski ser, różniący się smakiem w zależności od wersji, można spożywać na różne sposoby. Doskonale smakuje sam, warto zatem serwować go na desce serów, w towarzystwie na przykład świeżych owoców. Poza tym jednak jego konsystencja pozwala na dodawanie go do dań na ciepło, sałatek i wielu innych potraw. Świetnie sprawdza się grillowany, tak jak w górach, lub smażony na patelni, z dodatkiem żurawiny. By jednak w pełni odkryć jego walory, trzeba upewnić się, że kupuje się ser oryginalny, a to zagwarantują tylko dobre sklepy. Ważny jest przy tym fakt, że nie trzeba udawać się na Podhale, by kupić ten produkt z gwarancją jego oryginalności. W sieci działa sklep prowadzony przez bacówkę, w którym o każdej porze roku można kupować sery z gór. To prawdziwa gratka dla ich amatorów.

Odkryj skarby Podhala!

Podhale ma wiele do zaoferowania jeśli chodzi o przysmaki, ale oscypek jest chyba najlepiej rozpoznawanym z nich. Wypada znać jego smak, jeśli zatem do tej pory go nie kosztowałeś, koniecznie to nadrób!